Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010 évi

2010.10.14

Fővárosi Önkormányzati Nyertes Pályázataink:

1. Esélyegyenlőség és pihenés

Projektleírás

 A Szőlőfürt Egyesület 20 fős taglétszámmal rendelkezik. A 20 főből 16 fő halmozottan sérült fiatal felnőtt hozzátartozója. Mindannyian XXII. kerületi vagy környékbeli lakosok.

Az egyesület már megalakulásakor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy amennyire lehetőségei engedik, támogatja a XXII. kerületben, illetve vonzáskörzetében élő, 18. életévét betöltött, halmozottan sérült fiatalok és hozzátartozóik életét. Tevékenységünk igen összetett, az információnyújtástól a mentális és/vagy fizikai segítségnyújtásig magában foglal minden olyan feladatot, mely, ha csak időszakosan is, de segítséget nyújt az érintett családoknak. Munkánk során szorosan együttműködünk a XXII. kerületi Önkormányzat Szociális Szolgálatával, ezen belül a „Napraforgó” Fogyatékosok klubjával, melynek egyesületünk tagjainak hozzátartozói közül többen kliensei.

Tagjaink közül mindössze hárman nevelik családban sérült gyermeküket. 13 fő egyedülálló szülő, aki a mindennapi terheket napi 24 órában, évi 365 nap többségében egyedül viseli (legtöbbjük nem rendelkezik nagycsaláddal, így nem tudja igénybe venni a nagyszülők, testvérek időleges segítségét).

 Cél

 • Immár hagyományosan, minden évben aktív szerepet vállalunk a klub nyári 5 napos táborának megszervezésében, lebonyolításában. Az elmúlt években, lehetőségeinkhez mérten kisebb-nagyobb összeggel támogattuk a programot, melynek során vagy az utazáshoz szükséges járművet, vagy a táborhelyi étkezést fizettük mi.
 • 2011-ben is szeretnénk ezen tevékenységünket folytatni.
 •  Az 5 napos nyaralások sok szempontból jelentőséggel bírnak, rendszeres megszervezését több tényező is indokolja.

Várható hatások, hozadékok:

 • Tagjaink sérült hozzátartozói e nélkül a szervezett program nélkül nem mennének nyaralni. Egy halmozottan sérült fiatal megszokott környezetéből történő kiemelése szakszerű segítséget, megfelelő felszereltséget, akadálymentes környezetet igényel. Mindezen feltételek elérése, a szállítás megoldása a legtöbb szülő számára felvállalhatatlan feladat. 

 • Tagjaink többsége ápolási díjon van otthon gyermekével, s nehéz anyagi körülmények között él. Az általunk megvalósításra kerülő üdültetéssel gyermekeik olyan helyekre juthatnak el, ahová szüleik anyagi helyzetéből kifolyólag nem tudták volna elvinni őket.

 • Van, aki csak segítséggel, vagy kerekesszékkel tud közlekedni, van, aki sérüléséből adódóan nehezen motiválható, nehezen kimozdítható. Mindezen nehezítő körülmények ellenére is szívesen megyünk táborozni, hiszen számunkra is öröm látni, ahogyan felfedezik a környéket, megismerik új, eddig nem ismert készségeiket, lehetőségeiket (pl. sárkányhajózás kerekesszékes klubtagjaink számára is)

 • A nyaralás során klienseink kiszakadnak megszokott környezetükből, és ez lehetőséget teremt arra, hogy önellátásukban jelentősen fejlődjenek, a mindennapi tevékenységeket (pl:öltözködés, tisztálkodás)önállóan, illetve kevesebb segítséggel gyakorolják. Ez önállóbb életmód elérését teszi lehetővé, melyet a tábort követően mindennapjaikban is hasznukra fordíthatnak.

 • A nyaralások alkalmával sokat kirándulunk, ismerkedünk a helyi nevezetességekkel. Az elmúlt években Balatonvilágoson, Sárospatakon, Szilvásváradon, Fadd-Domboriban, Tokajban, Szolnokon voltunk. Rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk vissza minden alkalommal.
 • Az 5 napos üdülések megszervezése a szülők számára is pihenést biztosít, időszakosan tehermentesíti őket. Ebben az 1 hétben, mikor a gyermekük nyaral, ők is kipihenhetik magukat, regenerálódhatnak, vagy elintézhetnek olyan teendőket, amelyekre egész évben nem jut idejük és lehetőségük, gyermekük ellátása mellett (pl.: volt olyan hozzátartozó, aki régóta esedékes epeműtétjét időzítette a nyaralás idejére, más ügyintézett, és volt, aki nagytakarított vagy egyszerűen csak aludt, amíg jól esett neki).

 • Ezáltal nem csupán 16 sérült fiatal nyaraltatását, hanem hozzátartozóikkal együtt 32-35 személy életét könnyítjük meg.

 

 • Táborozásunkat integráltan végezzük. 16 halmozottan sérült fiatal ellátásához, segítéséhez 8 fő segítő aktív jelenléte szükséges. Segítőink szakképzettek, és önkéntesként támogatják a programot.

 • A nyaralásokat igyekszünk olyan helyekre szervezni, melyek nincsenek elzárva a külvilágtól, hanem idegenforgalmi szempontból igen keresettek. Ezáltal igyekszünk a társadalmi életben jelen lenni, megmutatkozni, sérült embertársainkat integrálni, hiszen a programok, étkezés, szállás olyan helyen biztosított, ahol diákok, családok is nyaralnak. 

 • Táborhelynek kifejezetten olyan helyet kerestünk, mely mozgásra, kikapcsolódásra sok lehetőséget kínál. Ezt többek között az is indokolja, hogy sok fiatalunk túlsúlyos, egyre nehezebben mozog.

·        2009-ben, és 2010-ben is az ALcsi Holt-Tisza Szabadidő központ az úticél, és terveink szerint 2011-ben is oda szeretnénk menni. Múlt évben számtalan lehetőséggel tudtunk élni a Szabadidő központban (foci, sárkányhajózás, lovaglás, nagy kirándulások, úszás), ám még mindig vannak olyan - a Szabadidő Központ által biztosított – lehetőségek, melyeket tavaly nem próbáltunk, ám idén szeretnénk megismerni (pl.: ping-pong, tenisz, kajak, horgászat, stb.)  

·        A hely több szempontból is megfelelt elvárásainknak, igényeinknek. Az épületek akadály mentesítettek, a központ területe biztonságos, jól körülhatárolt, a személyzet pedig nagyon kedves, segítőkész.

Célcsoport

 • 16 fő halmozottan sérült fiatal
 • 8 fő önkéntes segítő
 • A nyaralóhelyen iskolai csoportok, családok

 

 

2011. évi nyaralás tervezett programja:

 

A hely kiválasztásánál fontos szempont volt a kedvező ár mellett az akadálymentesített környezet, valamint a sportolási lehetőségek és egyéb programok széles választéka.

·        A szabadidőközpont méretei, átlátható kialakítása biztonságos és szabad mozgást biztosít.

·        A nagy zöld terület lévén több csoport is zavartalanul töltheti idejét.

·        A szabadidőközpont szerves része egy tanyaközpont, ahol valódi gazdálkodás folyik, melyet a fiatalok megfigyelhetnek, sőt részt is vehetnek abban. Az állatok testközeli érzékelése (lovak, kecskék, birkák, szárnyasok, kutyák, macskák) simogatása, etetése sokaknak nem mindennapi lehetőség, ráadásul ez mind a súlyosabb, mind az enyhébb állapotú klienseink számára hasznos, terápiás hatású.

·        A szállásdíj tartalmaz igen sok szolgáltatást, amelyekért másutt külön fizetni kell: vízibicikli, csónak, kajak használat, sporteszközök használata, napelemes medence használata. Használhatjuk még a ping-pong asztalokat, strandröplabda – és füves focipályát is.

 

 

Terveink szerint 16 sérült fiatallal és 8 segítővel mennénk. Több olyan fiatal jön velünk, akik fokozott gondoskodást, segítséget igényelnek.  A nyaraltatás 24 órás munka, hiszen az ellátás magában foglalja az állandó felügyeletet, az étkezés, tisztálkodás, öltözködés, programokra kísérés folyamatát, probléma, epilepsziás roham esetén annak szakszerű ellátását. Igyekszünk a környék adta lehetőségeket kihasználni, ezért a programok igen változatosak, mozgalmasak.

 

A nyaralás ideje és helye: 2011. 06. 20 – 24.

5 nap, 4 éjszaka Alcsi-Holt-Tisza Szabadidőközpont

 

Tervezett program:

Hétfő: külön busszal érkezés a Szabadidőközpontba, szálláshely elfoglalása, ebéd, séta

Kedd: úszás, strandolás, vizivetélkedő – ügyességi játék a medencében, délután sportolás – labdajátékok (ping-pong, tenisz, kosárlabda, kerekesszékes foci)

Szerda: kajakozás, vizitorna, séta

Csütörtök: tanyaudvar megtekintése, állatok etetése, simogatása, egész napos kirándulás, este szalonnasütés a táborhelyen, tábortűz

Péntek: kézműves foglalkozás, lovaglás, majd visszautazás külön busszal Budapestre

 

Szálláshely mellett több szabadidős program lebonyolítására alkalmas helység és egy nagyméretű szabadtéri pavilon vehető igénybe, ahol esténként összegyűlhetünk társasjátékozni, beszélgetni, táncolni, vetélkedőt rendezni.

Lehetőség van szalonnasütésre, tábortűz gyújtásra.

 

A nyaralóhelyre való lejutáshoz mindenképp indokolt busz bérlése, mert ezen fiatalok BKV-n, vonaton nem tudnak közlekedni.

A pályázat pozitív elbírálása esetén ebben az évben is lehetőséget tudunk teremteni a felsorolt programok lebonyolítására, a szülők rövid idejű tehermentesítésére, a sérült fiatalok számára új élmények szerzésére, és az integráció, normalizáció jegyében a társadalomban való jelenlétre.

 

Budapest, 2010-05-16

****************************************************************

2. Segíts, hogy mozdulhassunk

 

Projektleírás 

A Szőlőfürt Egyesület 20 fős taglétszámmal rendelkezik. A 20 főből 16 fő halmozottan sérült fiatal felnőtt hozzátartozója. Mindannyian XXII. kerületi vagy környékbeli (Érd, Diósd, Törökbálint) lakosok.

Egyesületünk megalakulásának alapvető célja volt, hogy lehetőségeinkhez képest támogassa a XXII. Kerületben illetve a környéki agglomerációban, családi körben lakó 18. életévét betöltött, halmozottan sérült fiatalok és hozzátartozóik életét. Munkánk sokrétű, s egyben hiányt pótló is. A társadalom alapvetően nem foglalkozik azokkal a fiatalokkal, akik születésükkor elszenvedett károsodás, vagy más betegség utóhatásaként halmozottan sérült (értelmi és mozgássérült) állapotban élnek, de szüleik gondoskodása révén nem kerültek állami gondozásba. Sérült fiataljaink gondozása és ellátása nagy terhet ró a családokra, hiszen sokuk állapota 24 órás szolgálatot igényel, amely miatt a családtagok nem tudnak munkát vállalni.

A beteg családtag melletti szolgálat a családot is kiszolgáltatottá teszi. Éppen ezért az Egyesület tevékenysége igen összetett, hiszen az információnyújtástól a mentális és/vagy fizikai segítségnyújtásig minden olyan feladatot magában foglal, mely, ha csak időszakosan is, de segítséget nyújt az érintett családoknak.

Munkánk során szorosan együttműködünk a XXII. kerületi Önkormányzat Szociális Szolgálatával, ezen belül a „Napraforgó” Fogyatékosok klubjával. Ez a napközis klub ad lehetőséget sokunk halmozottan sérült hozzátartozójának ahhoz, hogy lehetőségeikhez képest minőségi életet éljenek. Sajnos nem minden tagunk hozzátartozója tudja élvezni a klub adta lehetőségeket, hiszen vannak olyan fiatalok, akik állapotuk súlyossága miatt ágyhoz kötötten, tehetetlenül töltik napjaikat.

Egyesületi tagjaink családi életét is sajnos a manapság olyannyira jellemző családmodellel írhatjuk le: mindössze hárman nevelik családban sérült gyermeküket. 13 fő egyedülálló szülő, aki a mindennapi terheket napi 24 órában, évi 365 nap többségében egyedül viseli (legtöbbjük nem rendelkezik nagycsaláddal, így nem tudja igénybe venni a nagyszülők, testvérek időleges segítségét).

 

Cél

 

Fiataljaink fizikai állapota, mozgáskészsége ige eltérő. Legtöbbjükre a passzivitás jellemző, ami adódik elsősorban mozgásszervi sérülésből, anyagcsere-zavar következtében kialakuló testsúly többletből. Bár okleveles testnevelő pedagógus és gyógymasszőr szakmai segítsége révén a fiatalok mozgását, tornáztatását állandó figyelem kíséri, de sok esetben nem elegendő a személyi segítség. Korábban már lehetősége volt néhány fiatalnak arra, hogy kipróbálják a Thera-Live alapkészüléket.

Ez a készülék alkalmas arra, hogy mindennapi használatával - kezdetben gyógytornász segítségével - fenntarthassuk és javíthassuk a fiatalok önállóságát és a mindennapi élet dolgait könnyebbé tegyük. A beszerezni kívánt alapkészülék (alsó végtagokra) javítja a vérkeringést, a járásképességet és járás biztonságot. Ezáltal frissebbnek, kiegyensúlyozottabbnak érezhetik magukat a sérült fiatalok.  Oldja a végtagok merevségét (könyök, térd és csípő).

 

Várható hatások, hozadékok:

·        Az aktív-passzív mozgatógép használata révén a halmozottan sérült fiatalok a nap bármely időszakában lehetőséget kapnának a sportolásra

 

·        Tagjaink többsége ápolási díjon van otthon gyermekével, s nehéz anyagi körülmények között él. Egy ilyen nagy értékű gép beszerzése önerőből megvalósíthatatlan. Külön mozgásterápia, kondicionálás megint csak anyagi lehetőségek szűkössége miatt nem megoldható

 

·        Van, aki csak segítséggel, vagy kerekesszékkel tud közlekedni, van, aki sérüléséből adódóan nehezen motiválható, nehezen kimozdítható. Mindezen nehezítő körülmények természetesen a sportolásban való aktív részvételt is erősen akadályozzák. Egy ilyen aktív-passzív gép segítségével ezek a fiatalok is bevonhatók lennének a mozgásba.

 

·        Azok a fiatalok is mozgási, tornázási lehetőséghez jutnának, akik 24 órán keresztül ágyhoz kötötten élnek rendkívül súlyos állapotuk miatt. E fiatalok életminősége végképp az ápoló családtagok önfeláldozásán múlik. Ők állapotuknál fogva még a közösséghez tartozás örömét sem élvezhetik. Szállításuk támogatásával e tornáztatási mód lehetőséget adna arra, hogy megszokott, zárt környezetükből – ha kis időre is, de – kiszakíthassuk őket, s szüleik is közösségbe juthassanak a 24 órás szolgálat alatt.

 

·        Ezáltal nem csupán 16 sérült fiatal fizikai kondícióját/állapotát segíthetnénk, hanem hozzátartozóikkal együtt 32-35 személy életét is könnyebbé, változatosabbá tehetnénk

 

·        A THERA-Live aktív-passzív mozgatógép rendszeres használata megakadályozza a végtagok további sorvadását, aktiválja a megmaradt izomerőt.

 

·        A beszerezni kívánt alapkészülék (alsó végtagokra) javítja a vérkeringést, a járásképességet és járás biztonságot.

 

A Napraforgó Klub jelenleg már rendelkezik egy kibővített (alsó és felső végtag mozgatására egyaránt alkalmas) THERA-Live aktív-passzív mozgató készülékkel. A fiatalok körében nagy népszerűségnek örvend a gép, hiszen ők is érzik, hogy használatával kötött izmaik lazábbá válnak, általános közérzetük javul, mert frissebbek lesznek

 

Célcsoport

 • 16 fő halmozottan sérült fiatal
 • 2 fő ágyhoz kötött állapotú, mozgásképtelen halmozottan sérült fiatal

 

A pályázat pozitív elbírálása esetén ebben mozgásukban jelentősen korlátozott fiataljaink lehetőséget kapnának a mindennapi sportolásra, amely az ő esetükben jóval nagyobb fontossággal bír, mint egy egészséges fiatal esetében. Az állandó mozgás/mozgatás eredményeként passziválódott izomrétegeket sikerülne feloldani, növelni lehetne stabilitásukat, igény tudnánk támasztani fiataljainkban az állandó mozgás iránt. A nem-, vagy rosszul terhelt izmok ha csak kis mértékben is, de regenerálódni tudnának, s ezzel fiataljaink komfort érzetét tudnánk segíteni.

 

Budapest, 2010.07.06.

************************************************************************

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

 

 

 

KÖRNYEZET-, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ÁLLAMTITKÁRSÁG

Által meghirdetett nyertes pályázat

 

Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Izzócsere Alprogram K-36-10-00691X azonosítószámú pályázatuk

 

A projekt 2010.11.01.-én indult és várhatóan 2011 februárig tart.

10 érintett család részére összesen 275 db hagyományos izzó lecserélése történik energia takarékos izzókra.

A Támogatási szerződés aláírása folyamatban van. Az egyesület a szükséges iratok leadását elvégezte.

Budapest, 2010.12.18.

*****************************************************************************