Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Szőlőfürt Egyesületet 2004-ben olyan szülők és szociális munkatársak alapítottuk, akik otthon, szeretetteljes környezetben neveljük súlyos, középsúlyos vagy halmozottan fogyatékos gyermekünket.

 

 Az egyesület megalapításának gondolata azért fogant meg bennünk, mert szeretnénk gyermekeink életét –lehetőségeinkhez képest- kissé jobbá, boldogabbá tenni.

 

Gyermekekről beszélünk, de valójában olyan korú fiatalokról van szó, akik a foglalkoztató iskolákból már „kiöregedtek”, így legfiatalabb kislányunk 20 éves, legidősebb fiúnk 40 éves. Ők születésükkor, vagy egyéb betegség utóhatásaként visszamaradó betegség következtében váltak sérültté.

 

Értelmi és mozgásszintjük eltérő, gyakorlatilag mindegyikőjük egyedi problémákkal küzd. Önálló életvitelre soha nem lesznek alkalmasak, életterük gyakorlatilag addig van biztonságban, amíg mi, szülők élünk, s gondoskodunk róluk. Arra nem tervezhetünk, hogy majd a testvérek átveszik tőlünk ezt a keresztet, hiszen az ő életüket nincs jogunk ezzel terhelni. Az ilyen családban sajnos még az is ritka jelenség, hogy a szülők együtt maradnak, s közösen viselik a gyermek gondját. A mi kis közösségünkben szerencsére a gyermekeknek kb. 60%-a teljes családban él.

 

 Azok a fiatalok, akiknek állapota lehetővé teszi, a XXII. kerület által működtetett Napraforgó Klubban (napközi otthon)töltik idejüket.

 

Sajnos vannak köztük olyan fiatalok, akik ágyhoz kötötten töltik életüket, s állapotuk nem teszi lehetővé, hogy eljussanak a közösségbe. Az ő ellátásuk, gondozásuk szó szerint 24 órás szolgálatot igényel a szülőktől.

 

Az egyesületet alapító szülők és szociális munkások sokat megélt, s a gyermekekért mindenre kész emberek. Sok-sok tervünk van, de mi megtanultuk az életben a türelmet, így nem légvárakat építünk. Apró lépésekkel szeretnénk elérni, hogy az egyesület elérje végső nagy célját, egy iskolaotthon létrehozását. Az egyesületi forma lehetőséget adna arra, hogy a jelenleg otthon tartózkodó szülő munkát is vállalhasson ebben az intézményben.

 

 

 

                            Zárdai János

                                elnök